Kesten će u svojim prirodnim uvjetima na šumskom tlu dočekati proljeće, i proklijati. Bit će  prekriven opalim lišćem koje će ga skrivati od proždrljivaca i čuvati mu vlagu, a snijeg će ga štititi od prevelike hladnoće. U našem domu biti će teško stvoriti jednake uvjete, ali potrebno ih je u što većoj  mjeri imitirati ako ga želimo duže sačuvati.

Kesten je najukusniji kad odleži nekoliko dana i izgubi nešto vlage. Tako će razviti bolju aromu, a dio škroba će se pretvoriti u šećere. Ako ste kesten dobili dostavom, moguće je da se taj proces već
odvio za vrijeme transporta, ali svakako je potrebno spriječiti pretjerano isušivanje. To se može dogoditi u nekoliko dana ako ga se ostavi u grijanoj sobi!

Kesten se u kući najbolje drži na temperaturi od 0 do +1°C u vlažnim uvjetima. To možemo postići tako da ga zamotamo u vlažan ručnik i spremimo u frižider. Jer, kesten je sklon i kvarenju.
Povremeno ga treba provjetriti i ukloniti primjerke koji su možda uhvatili plijesan.